Vazelin nedir?

Madensel bir yağdır. Eczacılık ve parfümeride kullanılır. Petrolün damıtılması ile elde edilir. Soğukta kokusuzdur. 35°'de erir. 250°'de buharlaşır.

Eter kloroform ve karbon sülfürü içinde erir. Fenol, alkaloid ve kükürtle iyotu da eritir. Özellik bakımından birbirine benzeyen yarı katı haldeki birçok karışıma genel olarak vazelin denmektedir. Vazelin, soluk sarı, yarı şeffaf, hafifçe floresan, yarı katı, suda çözünmeyen alkolde çok az; eterde, kloroformda, benzende, karbon sülfürde, terebentin yağında çözünen bir maddedir. Erime noktası 38°C ile 54°C arasında değişir.

1876’dan beri bilinen vazelin en çok tıpta ve eczacılıkta kullanılır. Pansumanda koruyucu olarak, merhem ve kozmetik ürünlerinde ise sıvağ olarak faydalanılır. Vazelin deri tarafından emilmez, fakat deriyi de tahriş etmez. Eskiden merhemlerin imalinde domuz yağı kullanılırdı. Şimdiyse vazelin gibi çok mükemmel bir madde kullanılmaktadır. Çünkü vazelinde bozulma ve kokuşma gibi bir durum ortaya çıkmaz. Vazelin ayrıca çeşitli parlatıcılarda, yağlayıcı preslerde ve pas önleyicilerde de kullanılır.

Vazelin, Ham petrolün damıtılmasıyla elde edilen, kozmetikte ve eczada kullanılan, yarı katı bir tür mineral yağdır… Petrol jölesi de denir. Her evde bulunması gereken, anneannelerimizin her derde deva diye evde mutlaka bulundurduğu, zararsız, alerji riski olmayan, özellikle kış günlerinde can simidi olarak kullanabileceğiniz muhteşem bir koruyucu bu. Zararsız diyorum çünkü yeni nesil kozmetiklerin çoğunun içeriğindeki kimyasallar yüzünden, herkes her ürünü kullanamaz oldu.

Gitgide daha çok alerjik insan olması yüzünden, doğal ve katkısız ürünlere yöneldik.  Derimizin havayla temas eden yerleri kışın soğukla hırpalanır, kızarır kurur. Hassas ciltler daha da acı çeker… Kızarıklıklar çatlaklara dönüşür, sızlar, pullanır ve deri korumasını kaybettiğinden alerjik tepkiler vermeye başlar. Kışın ev ve sokak arasındaki ısı farkı da cildin dengesini bozar. Özellikle kuproz (rosacea) varsa cildinizde acil s.o.s koruma çanları sizin için daha hızlı çalıyor demektir! Halk arasında “kılcal damarların belirginleşip deri üzerinde pembe yangılı bölgelere dönüşmesi”, kış aylarında itina etmezseniz sizi çok üzebilir.

Vazelini nerelerde kullanabilirsiniz?

• Dirseklerin, dizlerin, topukların, ellerin kalınlaşmış derisinin yumuşatılmasında banyo sonrası kullanabileceğiniz etkili bir kozmetik yağ vazelin. Deriyi nemlendirdiğinden, sertlikler yumuşayacaktır. Kurumuş, çatlamış bölgeye peeling yapın ardından vazelini sürdükten sonra yünlü bir çorap/ eldiven giyerek bölgeyi sıcak tutun, uyuyun. Sabah uyandığınızda yumuşacık, bebek cildi gibi bir deriniz olacaktır.

• Soğuk havalarda kaloriferli mekandan, eksi soğuklukta dış ortama çıkarken derinin korunmasında. Kayaktan sonra derinin sakinleştirilmesinde.

• Deri çizmelerinize bir sünger yardımıyla vazelin sürüp bir gece bırakın. Sabah kuru bir havluyla parlatabilirsiniz. Kat yerleri daha yumuşayacak, deride kırıklar olmayacaktır.( Bu da deri sonuçta, bu sayfada ne arıyor diye şaşırmayın)

• Kirpikleri beslemek için vazelin sürmenin iyi geldiği söylenir. Evet besleyebilir ama göz çevresinde yağ bezi olmadığından, gitgide daha da şiş ve torbalanmış gözlerle uyanma riskini göz ardı etmeyin. Kirpik uzatıcı peptid içeren şeffaf maskaralar bu iş için en iyi kozmetiktir.

• Otomobillerin kışın, kapı fitillerinin, cam lastiklerinin soğuktan çatlayıp kalitesini yitirmesini önlemede. (Bu şık akıllı hanımlar için konulmuştur)

• Kaşınan pul pul dökülen, çok nemsiz kol ve bacaklara, duş sonrası, deri henüz nemliyken vazelin sürerek uzun süre kalıcı bir yumuşaklık ve yatışmış bir cilt sahibi olabilirsiniz.

• Şişman kişilerde, bacak arasında deri sürtmesinden oluşan pişiklerde kullanılabilir. Banyo yaparken, denize girerken pişik yerlerin sabunla / tuzlu suyla temasını keseceğinden sızlamasını engeller.

• Tahta yüzeyleri parlatmada eskiden kullanılıyordu ama siz denemeyin. Çünkü yüzeyde bıraktığı koruyucu tabaka çok yağlı olduğundan çok toz biriktirir. Bunun için üretilmiş mobilya spreylerini kullanın. (Anneanne ve kocakarı ilaçlarına meraklı hanımlar için bunu da söyleyeyim istedim)

• Kıymığı deriden çıkaramıyor ve deriyi zedeliyorsanız, vazelin sürüp iki üç saat bekledikten sonra cımbızla kıymığı çekin. Yumuşamış deriden hasarsız çıkaracaksınız.

Sözlükte "vazelin" ne demek?

1. Ham petrolden çıkarılan ve 31 c'de ergiyen bir tür mineral yağ.

Vazelin kelimesinin ingilizcesi

n. vaseline
Köken: Fransızca

Son eklenenler

say